Paskelbti mokslinių tyrimų ir inovacijų misijų tarybų nariai, tarp jų – viena ekspertė iš Lietuvos | VDU Žemės ūkio akademija

Paskelbti mokslinių tyrimų ir inovacijų misijų tarybų nariai, tarp jų – viena ekspertė iš Lietuvos

Europos Komisija paskelbė misijų tarybų narius, kurie, rengiantis naujajai Europos Sąjungos mokslinių tyrimų ir inovacijų programai „Europos horizontas“ (angl. Horizon Europe), apibrėš misijas ir jų įgyvendinimą penkiose svarbiausiose srityse. Sveiko dirvožemio ir maisto srities misijų taryboje dirbs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos docentė dr. Zita Kriaučiūnienė.

Docentė – vienintelė lietuvė, išrinkta į Europos Komisijos misijų tarybų narius. „Europoje 2014-2020 metais yra vykdoma bendroji mokslinių tyrimų ir inovacijų programa „Horizontas 2020“, kurios tęsiniu tampa nauja „Europos horizontas“ programa, naujam tyrimų laikotarpiui 2021-2027 metais, – pasakoja doc. dr. Z. Kriaučiūnienė. – Jos metu rengsime tyrimų programą bei teiksime rekomendacijas, atsižvelgiant į tai, kas yra aktualiausia Europoje ir pasaulyje bei su kokiomis didžiausiomis problemomis susiduria visuomenė ir gamta.“

VDU Žemės ūkio akademijos mokslininkė neslepia nuostabos, kad iš tokios didelės paraiškų gausos būtent ji tapo vienintele lietuve, atrinkta dirbti šiai programai. „Kandidatuodama į šias pareigas nuoširdžiai aprašiau savo motyvaciją ir jaučiu didelę šios veiklos misiją. Matyt, tai ir mano turima tyrimų patirtis padėjo tapti Sveiko dirvožemio ir maisto srities misijų tarybos komandos nare“, – mintimis dalijasi docentė. Sveiko dirvožemio ir maisto srities misijų tarybai vadovaus buvęs Nyderlandų Žemės ūkio ministras Cees Veerman.

Doc. dr. Z. Kriaučiūnienė jau dabar akcentuoja vieną svarbiausių šios mokslo srities problemų, susijusią tiek su globalizacijos procesais, tiek ir su klimato kaita. „Mažėjantis dirvožemio derlingumas ir didėjantis žmonių skaičius pasaulyje lemia vieną pagrindinių problemų ne tik Europoje, bet ir pasaulyje – maisto trūkumą, – pristato docentė. – Dirvožemis yra intensyviai dirbamas ir taip mažėja jo derlingumas, o maisto reikia vis daugiau ir daugiau.“ Šalia viso to, tyrėja prideda, kad svarbu ne tik užauginamo maisto kiekis, bet ir jo kokybė bei visą padėtį sunkinantis maisto švaistymas tiek individualiuose namų ūkiuose, tiek maisto pramonėje ir prekybos centruose.

VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto prodekanė doc. dr. Zita Kriaučiūnienė teigia, jog ši patirtis suteiks galimybę atstovauti ir Lietuvai bei aktualizuoti universitete mokslininkų rengiamus tyrimus, stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą.

Doc. dr. Z. Kriaučiūnienė dirba ir dėsto Agronomijos fakultete, taip pat yra vyresnioji mokslo darbuotoja Agrosistemų ir dirvožemio mokslų institute.

Kiekvienoje misijų taryboje iš viso dirbs po 15 ekspertų. Norą tapti ekspertais išreiškė daugiau nei 2100 akademinės, inovacijų, pilietinės visuomenės, pramonės, finansų ir kitų sričių atstovų. Europos Komisija tikisi misijų tarybų ekspertus paskelbti liepos pabaigoje.

Misijas tarybos su šalių narių piliečiais, suinteresuotomis institucijomis ir ekspertais aptars Briuselyje rugsėjo 24 d. rengiamoje Europos mokslinių tyrimų ir inovacijų dienoje. Numatyta, kad iki šių metų pabaigos misijų tarybos apibrėš pirmąsias savo sričių misijas ir parengs konkrečius kiekvienos misijų srities planus.

Daugiau informacijos rasite ČIA.