„Idėjų generatoriuje 2019: Think Green“ sukurtos originalios tvaraus verslo idėjos | VDU Žemės ūkio akademija

„Idėjų generatoriuje 2019: Think Green“ sukurtos originalios tvaraus verslo idėjos

Gruodžio 6 d. gausus būrys moksleivių ir studentų susirinko Vytauto Didžiojo universiteto Bioekonomikos plėtros fakulteto Verslumo laboratorijos organizuojamame verslo idėjų turnyre „Idėjų generatorius 2019: Think Green“. Renginys subūrė moksleivius iš devynių skirtingų mokyklų: Kauno Santaros, VDU Rasos, Kauno Aušros, Kauno Maironio universitetinės, Kovo 11-osios, Kauno Saulės, Raudondvario, Raseinių r. Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijų bei Šančių mokyklos. Sugeneruotas idėjas renginyje taip pat pristatė VDU Bioekonomikos plėtros fakulteto tarptautiniai studentai.

„Idėjų generatorius“ yra jau tradiciniu tapęs kasmetinis projektas. Šiemet renginys vyko kitu formatu. Greta įpinto tarptautiškumo, atnaujinta ir idėjų kūrimo tvarka – dalyviai generavo idėjas verslo kūrimo dirbtuvėse, iš anksto jų neparuošę. Kūrybiškumo džiunglėse nepasiklysti moksleiviams padėjo Verslumo laboratorijos komandos specialiai šiam renginiui sukurta ir pritaikyta metodika. Dalyvių komandos išsirinko netvarius daiktus ir kurdamos inovacijas pavertė juos draugiškais aplinkai. Kelias valandas trukęs kūrybinis procesas nustebino puikiais rezultatais.

Idėjų pristatymų dalis prasidėjo VDU Bioekonomikos plėtros fakulteto Kaimo plėtros administravimo studijų programos studento, pasivadinusio sceniniu vardu „Shalom“, autorinės dainos atlikimu. Renginyje susirinkusius moksleivius bei studentus pasveikino Bioekonomikos plėtros fakulteto dekanė prof. dr. Astrida Miceikienė. Dalyvių komandų idėjų pristatymus vertino kompetetinga komisija: VDU Bioekonomikos plėtros fakulteto Verslo ir kaimo vystymo tyrimų instituto profesorė dr. Asta Raupelienė, VDU Bioekonomikos plėtros fakulteto Verslo ir kaimo vystymo tyrimų instituto docentrė dr. Rasa Pakeltienė bei verslo atstovas, „verslobuhalteris.lt“ vadovas, Darius Žvirblis. Pristatydami verslo idėjas moksleiviai ne tik detaliai apibūdino sukurtą produktą, bet taip pat argumentavo sprendžiamos problemos aktualumą bio požiūriu, numatė tikslinį naujo produkto vartotoją, apžvelgė konkurentų rinką. Idėjose atsispindėjo tvaraus vystymosi koncepcija, akcentuoti draugiškumo aplinkai aspektai.

Pasibaigus idėjų pristatymams, visi dalyviai buvo apdovanoti padėkomis už dalyvavimą renginyje ir šaunų pasirodymą. Padėkas kiekvienam asmeniškai įteikė VDU Bioekonomikos plėtros fakulteto dekanė prof. dr. Astrida Miceikienė. Džiaugdamasi puikiu renginiu ir jaunimo gabumais dekanė dėkojo už originalias, draugiškas aplinkai verslo idėjas, linkėjo jaunimui neprarasti sąmoningo požiūrio į darnų santykį su aplinka bei dalintis juo su aplinkiniais. „Šiandien išgirdome ne tik originalias, kūrybiškas idėjas, bet ir supratome, kad auga karta, neabejinga tvarios ateities kūrimui. Labai džiugu matyti tiek entuziastingų, kūrybiškų, sumanių jaunuolių. Būkime draugiški mus supančiai aplinkai, puoselėkime darnų santykį su gamta. Tegul „Idėjų generatoriuje“ sukurtos tvaraus verslo idėjos tampa paskata pakeisti kai kuriuos kiekvieno mūsų aplinkoje esančius daiktus į draugiškesnius gamtai“ – kalbėjo dekanė.

Idėjų vertinimo komisijos sprendimu, po ilgų diskusijų, išrinktos trys nugalėtojų komandos, kurioms atiteko VDU Bioekonomikos plėtros fakulteto įsteigti prizai. I-ąją vietą užėmė Kauno Aušros gimnazijos komanda „Eco Squad“, pasiūliusi alternatyvą plastikinimas pirkinių maišeliams ir sukūrusi bambukinių maišelių verslo idėją. II-oji vieta atiteko Raudondvario, Kauno Saulės gimnazijų bei Šančių mokyklos mišriai komandai „Žalias saulėtekis“, išplėtojusiai pelenų pagrindu pagamintų dėžių idėją, kuri galėtų pakeisti plastikines maisto produktų laikymo dėžes, naudojamas prekybos centruose. III-iąją vietą užėmė Kauno Kovo 11-osios gimnazistų komanda, pateikusi ekologiškos dušo želė, kurios ne tik pakuotė, bet ir pats turinys būtų draugiški aplinkai, gamybos idėją.

Komisijos nariai po renginio pripažino, kad jiems teko nemenkas iššūkis. „Komisijai teko sunkus darbas, nes visos komandos buvo labai kūrybingos, idėjos novatoriškos, pristatymai su išreikštu artistiškumu, su vaidybos elementais, tarsi trumpi reklaminiai šou. Buvo tikrai nelengva išskirti kažkurias komandas kaip lyderes. Labai džiugino tai, kad dalyviai per pirmą dalį dienos, verslo kūrimo dirbtuvėse, labai aiškiai suprato užduoties reikalavimus ir pagal juos parengė pristatymus. Tai rodo jaunimo gebėjimą derinti žinias, kūrybiškumą, ekspresiją bei pateikti viską atraktyviai“ – kalbėjo komisijos narė prof. dr. A. Raupelienė.

Jaunimo sąmoningumu pasidžiaugė komisijos narė doc. dr. Rasa Pakeltienė. „Džiugu matyti, kad auga tokia atsakinga jaunoji karta, kuriai ne vis vien kokioje aplinkoje gyvename, kokiu oro kvėpuojame ir kokį vandenį geriame. Maloniai nustebino moksleivių kūrybiškumas ir novatoriškumas. Pasiūlytos idėjos atliepia pasaulinės eko-bendruomenės diskusijas, yra aktualios ir realios. Todėl reikia tikėtis ir tikėti, kad netolimoje ateityje, vartosime vis daugiau gamtai draugiškų produktų, sukurtų šių inovatyvių jaunų žmonių” – mintimis dalinosi R. Pakeltienė.

Verslumo laboratorijos komanda taip pat liko maloniai nustebinta renginio dalyvių rezultatais. Gera matyti spindinčias jaunuolių akis, kuriose telpa tiek idėjų. Džiaugiamės turėję galimybę pažadinti jaunuolių kūrybiškumą ir tikime, kad renginyje sugeneruotos tvaraus verslo idėjos pažadins norą paversti kiekvieną mus supančią aplinką tvaresne.