Patirtys, kurios įkvepia: ekologinio šaltalankių ūkio stiprybė – atsakingas požiūris į gamtą

Daug gerų ir sektinų tvaraus žemės ūkio vystymo pavyzdžių galima matyti parodose, žiniasklaidos priemonėse. Javų, pienininkystės, mėsinių galvijų, daržovių, vaisių, uogų bei kitų žemės ūkio produktų gamintojai žinomi ne tik Lietuvoje, bet taip pat garsina ilgaamžes žemdirbystės tradicijas ir už Lietuvos ribų. Vykstant struktūriniams pokyčiams žemės ūkio versle, jauni, nedidelius nuosavos žemės plotus turintys ar mažiau derlingose vietovėse ūkininkaujantys žmonės ieško naujų, netradicinių sprendimų.
Vienas iš tokių pavyzdžių – šaltalankių auginimas. Kokie yra šių augalų auginimo ypatumai ir kaip organizuojamas visas gamybos procesas ūkyje nuo uogos iki šaltalankių aliejaus ar kitų produktų iš šių uogų su magistrantūros studijų programos Žemės ūkio verslo vadyba antro kurso studentais dalijosi ekologinio šaltalankių auginimo ūkio atstovė Roberta Žaltauskienė.
Šis šaltalankių ūkis 2004 m. buvo įkurtas Mažeikių rajone. Ūkio įkūrimo pradžioje šaltalankiais buvo apsodintas 16 ha plotas, iki pastarųjų metų ūkis išaugo iki 40-ies hektarų. Dalis ūkyje užaugintų šaltalankių uogų yra parduodama, likusi dalis uogų ūkyje yra perdirbama į sultis, uogienę ir sirupus. Iš šaltalankių lapų spaudžiamas aliejus, arbatos gaminamos iš šaltalankių lapų ir uogų. Šio ūkio produktus kiekvienas vartotojas gali atpažinti iš prekinio ženklo „Saulės link“.
Ūkyje dirba dvi šeimos kartos – tėvai ir trys sūnūs su šeimomis. Ūkio stiprybė – stipri šeima, atsakingas, inovatyvus požiūris į darbą bei į gamtą.
VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakultetas dėkoja pranešėjams už skirtą laiką ir nuoširdų pasidalijimą įkvepiančia patirtimi.
Pranešimą parengė VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakulteto doc. dr. Jurgita Zaleckienė