Startuoja EIP projektas „Biologiškai vertingų produktų trumpųjų tiekimo grandinių valdymas ir vietos rinkų plėtra“ | VDU Žemės ūkio akademija

Startuoja EIP projektas „Biologiškai vertingų produktų trumpųjų tiekimo grandinių valdymas ir vietos rinkų plėtra“

2019 m. lapkričio mėn. pradėtas įgyvendinti EIP veiklos grupės „INNOFOOD HUB“ projektas „Biologiškai vertingų produktų trumpųjų tiekimo grandinių valdymas ir vietos rinkų plėtra“ (Nr. 35BV-KK-18-1-06620-PR001), kurį remia Lietuvos Respublika ir ES Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai. Projekto vykdytojai yra Vytauto didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Bioekonomikos plėtros, Agronomijos, Miškų ir ekologijos bei Žemės ūkio inžinerijos fakultetų mokslininkai, Lietuvos Šeimos ūkininkų sąjunga, UAB „Kvalitetas“, Pilnų namų bendruomenė, ūkininkai.

Projekto tikslas – sukurti savireguliacijos pagrindu funkcionuojantį inovacijų diegimo ir sklaidos modelį, skirtą spartinti trumpųjų maisto tiekimo grandinių (TMTG) formavimą ir vietos rinkų plėtrą.

Projekto uždaviniai:

  1. Kritiškai (remiantis gerąja ES šalių patirtimi) įvertinti inovacijas diegiančių ūkių, auginančių ir gaminančių biologiškai vertingus produktus, veiklos „nuo lauko iki stalo“ patirtį.
  2. Įvertinti biologiškai vertingų produktų rinkų vystymo tendencijas ir galimybes, atsižvelgiant į vartotojų vertybes ir vartojimo poreikius.
  3. Diegti inovacijas ir užtikrinti kokybę biologiškai vertingų produktų gamybos ir laikymo sistemoje, didinant TMTG efektyvumą ir tvarumą.
  4. Organizuoti ūkių, gaminančių biologiškai vertingus produktus, tinklaveiką, užtikrinant TMTG patirties sklaidą ir rinkų vystymą.

Siekiant tikslo ir sprendžiant uždavinius Bioekonomikos plėtros fakulteto mokslininkai parengs ES šalių gerosios praktikos, organizuojant vietos rinkas, studiją, kurioje bus pristatomi TMTG kūrimo ir funkcionavimo pavyzdiniai modeliai; parengs Lietuvos ūkių, auginančių ir gaminančių biologiškai vertingus produktus bei kuriančių TMTG, gerosios patirties apžvalgą, rekomendacijas vietos rinkai ir TMTG organizuoti. Projekto eigoje bus atliktos vartotojų (įtraukiant ir TMTG dalyvius) dvi apklausos, išanalizuoti inovaciniai, interaktyvių santykių su vartotojais palaikymo metodai, atskleidžiantys TMTG naudą ir leidžiantys gamintojams greičiau bei įvairesniais būdais pasiekti vartotoją. Bendradarbiaujant su projekto partneriais bus parengta ir projekto eigoje atnaujinama atliktų rinkos tyrimų duomenų bazė apie biologiškai vertingų produktų (vaistinių augalų, kanapių ir šaltalankių) poreikius. Bus sukurtas ir išbandytas interaktyvių santykių su vartotojais palaikymo modelis, grindžiamas pasitikėjimu ir bendradarbiavimo vystymu.

Planuojama nustatyti bandymų ūkių, kuriančių ir/arba tobulinančių TMTG, optimali gamybos apimtis ir pagrindinių produktų ekonomiško užsakymo dydis (EUD). Projekto pabaigoje (2021 m.) bus surengtas forumas „Vertės kūrimo inovacijos plėtojant biologiškai vertingų produktų TMTG ir vietos rinkas“ , parengti mokslo populiarinimo ir mokslo straipsniai

Tikimasi, kad EIP numatytų veiklų rezultatų sklaida suteiks pakankamą impulsą ūkių, gaminančių biologiškai vertingus maisto produktus ir kuriančių TMTG, savarankiškai ir kokybiškai tinklaveikai. Tinklaveika, užtikrindama vykdomos ūkinės veiklos masto ekonomiką ir padėdama kurti efektyvias vertės auginimo grandines (įskaitant ir produkcijos realizavimą), įtrauks į savo veiklą vis daugiau ūkininkų, nes jiems bus naudinga bendradarbiauti regioniniu ir nacionaliniu lygiu.

EIP veiklos grupės „INNOFOOD HUB“ projekto vadovė ir tyrėja  – prof. dr. Vilma Atkočiūnienė,  tyrėjos  – doc. dr. Gintarė Vaznonienė, doc. dr. Ilona Kiaušienė, doc. dr. Rasa Pakeltienė iš  Bioekonomikos plėtros fakulteto, taip pat dalyvauja Agronomijos fakulteto doc. dr. Aurelija Paulauskienė, Miškų ir ekologijos fakulteto doc. dr. Juozas Pekarskas, Žemės ūkio inžinėrijos fakulteto doc. dr. Egidijus Zvicevičius, lekt. dr. Aušra Čiplienė.

 

PROJEKTĄ REMIA LIETUVOS RESPUBLIKA