Gerosios praktikos pavyzdžių ir kaimo vystymo inovacijų analizė Alytaus rajone

Vytauto Didžiojo universiteto Bioekonomikos plėtros fakultetas vykdo projektą „Komunikacijos priemonių, prisidedančių prie efektyvesnio KPP paramos panaudojimo bioekonomikos plėtrai, inovacijų diegimui ir vietos maisto sistemų organizavimui, įgyvendinimas“ pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Lietuvos kaimo tinklas“. Įgyvendinant projektą organizuojami gerosios praktikos pavyzdžių renginių ciklo „Inovacijos plėtojant trumpąsias maisto tiekimo grandines, kuriant vietos maisto sistemas“ renginiai – išvykos.
Pirmoji gerosios praktikos pavyzdžių renginių ciklo išvyka vyko birželio 26 d. Kaimo plėtrai neabejingi renginio-išvykos dalyviai vyko į Alytaus kraštą. Išvykoje buvo analizuojami gerosios praktikos pavyzdžiai plėtojant trumpąsias maisto tiekimo grandines, kuriant vietos maisto sistemas Alytaus rajone. Pirmasis išvykos sustojimas, atliepiantis temą, buvo ūkininko dr. Alfonso Peckaus ūkis Kalesninkų kaime. Tai unikalus ūkis, kuriame gyvena ir dirba trys kartos ir trys mokslų daktarai. Čia auginami sėklai ir kruopų gamybai unikalūs, mažiau žinomi ar pamiršti augalai. Netgi tokie, kuriuos įprasta laikyti piktžolėmis ir naikinti: soros ir šerytės, burnočiai ir judros, garstyčios ir strypainiai, liucernos ir žirniai, dobilai ir sojos. Pristatydamas ūkį šeimininkas nuolat pabrėžė, kad svarbiau ne kuo didesnį pelną gauti, bet kuo geresnį, sveikatai naudingesnį augalą išauginti ir produktą pagaminti.
Sekantis išvykoje pamatytas gerosios praktikos pavyzdys buvo skirtas Tėviškės namų bendruomenės patirčiai organizuojant natūralių maisto produktų ir vaistažolių arbatų pardavimus ir degustacijas, paslaugas onkologiniams ligoniams bei jų šeimos nariams krautuvėlėje „Sveikatos baras“, analizuoti. „Tėviškės namų krautuvėlė“ – tai skanaus, natūralaus ir sveikatai palankaus stacionari ir mobili maisto krautuvėlė. Krautuvėlės savininkai pasidalino krautuvėlės vystymo vizija, pagal kurią planuojama krautuvėlę kurti ne tik bendruomenės patalpose, bet taip pat organizuoti išvykas į kitas regiono bendruomenes ar organizacijas, kurioms aktualios sveikos mitybos žinios, natūralūs ir ekologiški produktai. Bendruomenės patalpose ateityje planuojama įrengti erdves ne tik onkologinių pacientų paskaitoms ar maisto gamybos sesijoms, bet ir įvairioms onkologinių pacientų terapijoms organizuoti. Artimiausiu metu ruošiamasi įrengti atskirą kabinetą psichologo ir sielovadininko konsultacijoms.
Išvykoje Alytaus krašte taip pat buvo pristatomi ir aptariami vietos ir regioniniai produktai. Mintimis bei įžvalgomis su išvykos dalyviais dalijosi Alytaus r. VVG atstovai, Alytaus krašto kultūros darbuotojai ir amatininkai. Alytaus rajono VVG įgyvendindama pagrindinį tikslą – partnerystės principu vienyti VVG teritorijos pilietinę visuomenę, vietos valdžią, verslo atstovus bei rengti, įgyvendinti vietos plėtros projektus, planus, programas ir strategijas, apjungia ir mobilizuoja suinteresuotuosius proaktyviam veikimui. Renginio-išvykos dalyviai įsitikino, kad VVG yra energinga organizacija taikanti inovatyvius, modernius VVG teritorijos kaimo plėtros sprendimus. Buvo diskutuota apie tradicinių Alytaus krašto amatų pardavimo vietos Alytaus mieste ir lėtojo, patyriminio turizmo vystymą, aptarti bendruomenių, verslo, VVG įgyvendinami projektai.
Dar vienas išvykos sustojimas leido susipažinti su gerosios praktikos pavyzdžiais kuriant maisto paruošimo edukacines programas. Mikalavo bendruomenė „Šilaičiai“ dalijosi patirtimi apie neįprastus būdus švęsti šventes, vesti edukacines programas, auginti augalus šiltnamyje, gaminti vietos produktus, plėtoti beatliekinę gamybą ir kt. Susitikus su Butrimonių seniūnu, kaimo bendruomene, smulkaus verslo atstovais buvo dalintasi patirtimi tęsiant vietos ir regioninių produktų pateikimo ir pardavimo būdų analizę, aptariant kultūros, turizmo ir vietos maisto produktų derinimo principus, vietos gyventojų vartojimo įpročius.
Išvykoje dalyvavę dėstytojai, ūkininkai, studentai džiaugėsi vertinga patirtimi. Tikima, kad kai kurie pavyzdžiai bus paskata savo veiklos diversifikacijai ar plėtrai, savo krašto neatrastų stiprybių atskleidimui bei puoselėjimui. Išvyką organizavo ir gerosios patirties kartu su išvykos dalyviais sėmėsi VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakulteto Verslo ir kaimo vystymosi tyrimų instituto profesorė dr. Vilma Atkočiūnienė.
Išvyka finansuota pagal projektą „Komunikacijos priemonių, prisidedančių prie efektyvesnio KPP paramos panaudojimo bioekonomikos plėtrai, inovacijų diegimui ir vietos maisto sistemų organizavimui, įgyvendinimas“. Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritis „Lietuvos kaimo tinklas“. Nr. PLKT-KK-19-1-00001-PR001.
Projektą remia Lietuvos Respublika