Varšuvos gyvybės mokslų universiteto profesorės habil. dr. EWA CZARNIECKA-SKUBINA vizitas VDU ŽŪA

Šių metų kovo 21 – balandžio 8 d. VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto Augalų biologijos ir maisto mokslų katedroje viešėjo (nuotoliniu būdu) Varšuvos gyvybės mokslų universiteto (Lenkija) profesorė habilituota mokslų daktarė Ewa Czarniecka-Skubina. Vizitą dalinai finansavo Švietimo mainų paramos fondas. Garbi mokslininkė ir pedagogė dirba Varšuvos gyvybės mokslų universiteto (WULS-SGGW, Lenkija) Žmogaus mitybos fakulteto Maitinimo technologijų ir maisto chemijos katedros vedėja.
Profesorė Maisto studijų krypties II-osios pakopos studijų programos Augalinių maisto žaliavų kokybė ir sauga studentams skaitė paskaitas, kurių tematikos tiesiogiai siejasi su jos ir komandos vykdomais moksliniais tiriamaisiais darbais. „Nauji maisto produktai rinkoje: nauji maisto produktai (Novel Food), inovatyvūs maisto produktai, sveiki ir funkcionalūs produktai“; „Naujų maisto produktų kūrimo tendencijos: molekulinė virtuvė, Note by Note“; “Augalinės kilmės pakaitalai maisto produktuose (steviolio glikozidai, ksilitolis, burnočiai, ß-gliukanai, bioaktyvūs komponentai, supermaistas ir kt.)“; „Naujų maisto produktų kūrimo ir diegimo procesas“; „Naujų maisto pakuočių kūrimas“ – tai temos, kurios buvo skaitytos, o vėliau išsamiai su klausytojų auditorija – magistrantais – išdiskutuotos.
Intensyvus bendradarbiavimas tarp abiejų katedrų mokslininkų kolektyvų tęsiasi jau ne vieną dešimtmetį. Šio vizito metu Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros maisto sektoriaus pedagogai turėjo puikią progą aptarti atliekamus kartu darbus (projektų vykdymas, studijų proceso tobulinimas ir pan.) bei apsikeitė mintimis apie ateityje numatomus veiksmus studentų bei dėstytojų mobilumui paskatinti, rengti naujus tarptautinius projektus.
Parengė
Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros prof. dr. Elvyra Jarienė