Seminaras „Maisto mokslas“ (“Food Science”)

VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros Maisto studijų krypties pirmosios ir antrosios pakopų studijų programų komiteto iniciatyva 2022 m. lapkričio mėn. 28 d. buvo suorganizuotas antrasis tarptautinis nuotolinis seminaras „Maisto mokslas“ (“Food Science”). Seminare pristatymus skaitė lektoriai – mokslininkai iš Norvegijos, Prancūzijos, Olandijos, Šveicarijos ir Lenkijos universitetų. Seminare buvo apžvelgtos naujausios maisto mokslo tendencijos.
Po įžanginio Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros prof. dr. Elvyros Jarienės sveikinimo žodžio pirmoji pranešimą tema “Food use of crops with ecosystem services” skaitė prof. dr. Catrin Tyl (Norvegijos gyvybės mokslų universitetas, Norvegija). Klimato kaitos įtaka žaliavos ir pagamintų kai kurių maisto produktų kokybei buvo pristatyti įgyvendinus tarptautinį projektą.
Antroji pranešėja doc. dr. Aurélie Ferrer (ISARA-Lionas, Prancūzija) pristatė pranešimą tema „Agroecological practices in Europe and associated ecosystem services“. Šio pranešimo lektorė palieti globalines problemas ir kaip jos galėtų būti sprendžiamos plėtojant ekologinį ūkininkavimą.
Prof. dr. Ralf Hatermink (Vageningeno universitetas ir tyrimai, Olandija) skaitė pranešimą „What is halal and when are foods halal?”. Ilgametę patirtį turintis bestudijuojant pasaulio šalių kultūras ir jų mitybos įpročius profesorius iš Nyderlandų pristatė Halal maisto suvokimą, reikalavimus jį sertifikuojant, pateikė auditorijai konkrečių pavyzdžių.
Lea Spruegel (Goetheanum Žemės ūkio skyrius, Mitybos departamentas, Dornachas, Šveicarija) pristatė pranešimą tema „How Quality is developed. A study in social science in a living community“. Šis pranešimas išsiskyrė savo tematika. Buvo pristatyti „minkšto„ projekto tyrimo rezultatai. Pagrindinė mintis: kaip svarbu edukuoti bendruomenę (ypač jos narius su negalia) taisyklingos mitybos ir maisto gaminimo, kokybės klausimais.
Paskutinįjį pranešimą skaitė dr. Grzegorz Dąbrowski (Maisto mokslo fakultetas, Olštyno Varmijos Mozūrijos universitetas, Lenkija). Jis pristatė susistemintą informaciją apie mažiau žinomas riebalų rūgštis maisto produktuose (pranešimas: Lesser-known fatty acids – groups, sources, and health benefits).
Seminare dalyvavo apie 50 dalyvių (dauguma seminaro klausytojų buvo maisto studijų krypties bakalaurai ir magistrantai), kurie turėjo galimybę išgirsti daug naudingos informacijos ir sudalyvauti Europos mokslininkų diskusijoje.
Šis seminaras naudingas ne tik studentams, bet ir studijų programas realizuojantiems pedagogams: galimybės kai kurių specialybės studijų dalykų turinio atnaujinimui, lektorių iš užsienio universitetų paskaitų skaitymui ir pan.
Parengė Maisto studijų krypties studijų programos komiteto narės prof. dr. Elvyra Jarienė ir doc. dr. N. Vaitkevičienė.