KAIP PRAPLĖSTI BIOLOGIŠKAI VERTINGŲ PRODUKTŲ RINKĄ? | VDU Žemės ūkio akademija

KAIP PRAPLĖSTI BIOLOGIŠKAI VERTINGŲ PRODUKTŲ RINKĄ?

2020 m. rugsėjo pabaigoje VDU Žemės ūkio akademijoje vyko  EIP veiklos grupės vykdomo projekto „Biologiškai vertingų produktų trumpųjų tiekimo grandinių valdymas ir vietos rinkų plėtra“  (Nr. 35BV-KK-18-1-06620-PR001) narių susitikimas. Susitikimą moderavo Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungą atstovaujantis Rimantas Čiūtas. Buvo diskutuota ir identifikuotos trumposios maisto tiekimo grandinės, tiesioginių pardavimų ir vietos rinkos vystymo teisinės kliūtys. Ūkininkai pažymėjo, kad teisinė aplinka per pastaruosius metus pagerėjo, tačiau vis dar pasitaiko ribojančių veiksnių, kurie riboja TMTG vystymą. Buvo pažymėta, kad nors 2019 m. pabaigoje buvo priimta nauja Lietuvos respublikos maisto įstatymo redakcija reikalavimai uogų ir kitų biologiškai vertingų produktų perdirbimui yra apibrėžti keliuose teisiniuose dokumentuose, sudėtinga juos surasti ir suprasti, pasigendama praktinio sąvado. Pluoštinių kanapių produktų, panaudojant visą augalą, visiškai apribota.

Mokslininkai ir konsultantai įvardijo projekte dalyvaujančių ūkių vykdomos TMTG veiklos kritinius rizikos taškus, pateikė rekomendacijas vietos rinkai ir TMTG organizuoti. EIP projekto tyrėjas dr. Juozas Pekarskas atlikęs dirvožemio sąvybių vertinimą, nustatė, kad ūkiuose dirvožemis yra mažo fosforingumo, o tai turi esminę įtaką uogų derliaus sumažėjimui ir jo kokybei. 2020 metais sėjamoji (pluoštinė) kanapė pasėta kalvotuose laukuose, kur atskiros kalvoto lauko dalys yra labai nevienodų agrocheminių savybių. Visa tai sąlygoja nevienalytį pasėlį. Išaugo skirtingo išsivystymo lygio kanapių augalai, o tai turi esminę įtaką kanapių derlingumui ir sėklų kokybei. Dirvožemyje pastebimas judriojo fosforo ir kalio trūkumas. Tai mažins augalų derlingumą ir jų kokybę. Mokslininkas ištyręs žemės ūkio augalų auginimo technologijas pažymėjo, kad Ekologiniuose dygliuoto šaltalankio laukuose išplitusi šaltalankių vaisinė muselė (Rhagoletis gatava), kuri padaro ženklią įtaką uogų derliui ir kokybei.

Socialinių mokslų EIP projekto tyrėjai atkreipė dėmesį, kad siekiant sėkmingo TMTG funkcionavimo yra svarbu praplėsti biologiškai vertingų produktų rinką. Reikėtų didinti pardavimo vietų skaičių ir įvairinti pardavimo būdus. Pavyzdžiui, taikyti vietos produktų „drive in“, pardavimų iš maisto aparatų priemones. Reikėtų įvairinti produktų asortimentą ir klientų segmentus, taikyti ne tik „verslas– vartotojui“ („B2C“), bet ir „verslas – verslui“ („B2B“) pardavimo modelius. Pirmasis žingsnis galėtų būti biologiškai vertingų maisto produktų iš pluoštinių kanapių, šaltalankių, erškėtuogių pateikimas vaikų darželiams, dalyvavimas vaikų, moksleivių, ligonių maitinimo pirkimuose. Sertifikavimas ir ženklinimas – ekologiški ar pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti produktai, taip pat padėtų praplėsti biologiškai vertingų produktų rinką. Nuolatinis vartotojų švietimas ir komunikacija, tiesioginių sąveikų tarp vartotojo ir gamintojo formavimas vertės bendrakūros procese, produktų testavimas, naujų biologiškai vertingų produktų įvedimas į rinką taip pat padėtų vystyti rinką.

UAB „Kvalitetas“ konsultantė Saulė Serafinienė papasakojo apie kokybės valdymą, gamybos proceso tobulinimą. Konsultantė atkreipė ūkininkaujančiųjų dėmesį į tai, kad vartotojų poreikiai labai dinamiški, svarbu nuolat sekti naujoves ir tobulinti perdirbimo technologijas. Pavyzdžiui, šiuo metu yra išbandomas kriogeninis malimas (malimas naudojant šaltį) padeda išsaugoti augalinių maisto produktų biologiškai vertingas medžiagas, spalvą, galimas smulkesnis malimas.

Elektroninę platformą ir jos funkcionavimo ypatumus pristatė  UAB „Itoma“ atstovė. EIP veiklos grupės „Inno Food HUB“ nariai išsakė savo nuomones, pateikė pasiūlymus elektroninės platformos tobulinimui.

Buvo pristatytas „Inno Food Hub“ veiklos grupės ženklas, informacijos apie EIP projektą ir biologiškai vertingus produktus sklaida socialiniuose tinkluose, FB paskyroje. Susitikimo pabaigoje buvo diskutuota, tariamasi dėl tradicinių produktų iš biologiškai vertingų žaliavų atgaivinimo ir naujų kūrimo bandymų  ūkiuose.