Kvietimas į projekto „Biologiškai vertingų produktų trumpųjų tiekimo grandinių valdymas ir vietos rinkų plėtra“ rezultatų pristatymą | VDU Žemės ūkio akademija

Kvietimas į projekto „Biologiškai vertingų produktų trumpųjų tiekimo grandinių valdymas ir vietos rinkų plėtra“ rezultatų pristatymą

Europos inovacijų partnerystės (EIP) veiklos grupė „INNOFOOD HUB“ rugsėjo 21 d., 9:00–10:00 val. Zyplių dvare (Tubelių kaimas, Lukšių seniūnija, Šakių rajonas)žiniasklaidos atstovams pristatys įgyvendinto projekto „Biologiškai vertingų produktų trumpųjų tiekimo grandinių valdymas ir vietos rinkų plėtra“ rezultatus.

EIP veiklos grupė „INNOFOOD HUB“ jungia Vytauto Didžiojo Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Agronomijos, Bioekonomikos plėtros, Miškų ir ekologijos, Inžinerijos fakultetų mokslininkus, nepriklausomus konsultantus ir ūkininkus, kurie augina pluoštines kanapes, šaltalankius ir erškėtrožes. Į EIP veiklos grupę susitelkus trijų skirtingų grupių atstovams buvo siekiama pagrįsti ir išbandyti priemones, spartinančias biologiškai vertingų maisto produktų trumpųjų tiekimo grandinių formavimą ir užtikrinančias vietos rinkų plėtrą.

Vieni pirmųjų darbų, kuriuos atliko EIP veiklos grupė, buvo kritiškai įvertinta Lietuvos ir užsienio šalių veiklos „nuo lauko iki stalo“ patirtis. Atlikto darbo pagrindu buvo parengta ir viešai publikuota mokslo studija „Europos šalių trumpųjų maisto tiekimo grandinių organizavimo gerosios praktikos pavyzdžių analizė ir pavyzdiniai modeliai“.

Užsienio šalių trumpųjų maisto tiekimo grandinių (TMTG) organizavimo gerosios praktikos pavyzdžių analizė atskleidė vietos maisto sistemų (VMS) vaidmenį padedant ūkininkams realizuoti savo produkciją vietos rinkoje, o vietos gyventojams užtikrinant pakankamą kiekį  biologiškai vertingų ir įperkamų maisto produktų.

Projekto įgyvendinimo metu buvo įvertintos biologiškai vertingų produktų rinkų vystymo tendencijos ir pasiūlyta diegti inovacijas, kurios užtikrintų trumpųjų maisto tiekimo grandinių veiklos kokybę ir tvarumą. Projekto rezultatų sklaidai sukurta elektroninė bendradarbiavimo platforma, telkianti ūkius, kurie kuria TMTG ir yra suinteresuoti tarpusavio tinklaveika.

Spaudos konferencijos metu EIP veiklos grupės „INNOFOOD HUB“ mokslininkai pristatys projekto metu atliktus darbus bei pakomentuos siūlomas inovacijas ir rekomendacijas, skirtas tobulinti biologiškai vertingų maisto produktų tiekimo grandinės „nuo lauko iki stalo“ organizavimą.

Daugiau informacijos:

EIP veiklos grupės projekto vadovė, prof. dr. Vilma Atkočiūnienė,

el. p.: vilma.atkociuniene@vdu.lt, tel.: +370 682 14169.