VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto atstovai – viešojo sektoriaus pasitarime dėl ryšio su Europos maisto saugos tarnyba stiprinimo | VDU Žemės ūkio akademija

VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto atstovai – viešojo sektoriaus pasitarime dėl ryšio su Europos maisto saugos tarnyba stiprinimo

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT)  iniciatyva gruodžio 10 d. surengtas pasitarimas, skirtas geresniam bendradarbiavimui ir keitimuisi informacija su Europos maisto saugos tarnyba (EFSA). Pasitarime dalyvavo VMVT  specialistai, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos, Kauno technologijos universiteto Maisto instituto bei VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto atstovai.

VMVT Tarptautinių klausimų skyriaus vedėja Giedrė Čiuberkytė pristatė 2020 m. EFSA veiklos apžvalgą ir 2021 m. planus bei bendradarbiavimo galimybes  su šia institucija. VMVT Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Jurgita Savickaitė pasakojo apie komunikacijos ekspertų darbo grupės (CEN) veiklą rizikos vertinimo srityje, pastebėdama, kad formuojamos išvados ir rekomendacijos ES visuomenei turi būti aiškios ir suprantamos. VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus patarėja Deimantė Biknerytė pristatė EU maisto rizikos vertinimo stipendijų programą EU-FORA, kurios tikslas – plėtoti ES mokslinio vertinimo gebėjimus ir žinių bendruomenę. Ši programa suteikia galimybę jauniems mokslininkams vienerius metus dirbti kitose Europos institucijose, užsiimančiose maisto saugos rizikos vertinimo veikla ir  įgyti tarptautinės patirties.  Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė papasakojo apie EFSA duomenų bazę EU RAA, kuri padeda rasti informaciją apie kitų šalių mokslininkų vykdomus projektus, susijusius su maisto saugos rizikos vertinimo veikla.

Susitikimo metu EFSA mokslinių tinklų atstovai pristatė jų institucijose atliktus ir atliekamus mokslinius tyrimus rizikos vertinimo srityje. VDU ŽŪA Agronomijos fakulteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto maisto sektoriui atstovavo prof. dr. Elvyra Jarienė ir lekt. dr. Nijolė Vaitkevičienė. Prof. dr. Elvyra Jarienė pristatė per paskutiniuosius metus atliktus mokslinius tyrimus maisto rizikos vertinimo srityje. Glaustai apžvelgtos dvi skirtingos tematikos. Pirmoji pranešimo dalis buvo orientuota į importuotų citrusinių vaisių kokybės tyrimus bei pristatytos šio tyrimo  išvados apie tai, kaip sumažinti vartojimui skirtų apelsinų cheminę taršą. Antrojoje pranešimo dalyje buvo palyginta pagal intensyvią ir biodinaminę technologijas išaugintų grikių mikrobiologinė tarša, laikymo metu susidarę grūdų kokybiniai pokyčiai ir pateiktos rekomendacijos. VDU ŽŪA atstovės pranešimas sulaukė ypač didelio renginio dalyvių susidomėjimo ir aktyvių diskusijų.

Po pasitarimo tarp VDU ŽŪA studijų programos „Augalinių maisto žaliavų kokybė ir sauga“ II kurso magistrantų išplatinus informaciją apie galimybę dalyvauti EU-FORA programoje, jau atsirado pretendentų, ketinančių dalyvauti konkursinėje atrankoje. Reikia tikėtis, kad juos lydės sėkmė.