VDU ŽŪA įvyko seminaras „Šiltnamio dujų emisijos ir jų mažinimas Europos Sąjungos maisto grandinėse“

Birželio 20 d. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Inžinerijos fakulteto, Mechanikos, Energetikos ir Biotechnologijų inžinerijos katedra surengė tarptautinio projekto „European food chain supply to reduce GHG emissions by 2050, ENOUGH“ seminarą, kuriame tyrimo vykdytojai pristatė projekto tikslus, vykdytas veiklas ir rezultatus. Seminaro dalyviai turėjo galimybę susipažinti su šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijų problema maisto grandinėse, projekto metu atliktais tyrimais ir ŠESD emisijų mažinimo galimybėmis.
Įvairūs tyrimai rodo, kad maisto sistemos visame pasaulyje yra atsakingos už maždaug 21–37 proc. viso ŠESD emisijų kiekio. Tarptautinio projekto ENOUGH vykdytojų konsorciumas, kurį sudaro 31 partneris iš 11 šalių, siūlo sprendimus, kaip sumažinti išmetamų teršalų kiekį maisto grandinės sektoriuose. Pagrindinis projekto ENOUGH tikslas – suteikti Europos maisto pramonei žinių, priemonių ir įrodymų, kaip ji galės pasiekti ES dekarbonizacijos tikslus 2030 ir 2050 m., kartu išlaikant maisto saugumą ir įperkamumą bei ekonominį ES maisto pramonės tvarumą.
Projekto koordinatorius Lietuvoje Kęstutis Navickas seminaro dalyviams pristatė 9 projekto darbo grupes ir jų užduotis. Jis apžvelgė ŠESD emisijų tyrimo ir prognozavimo metodus, aptarė veiksnius, įtakojančius ŠESD emisijų pokyčius Europos maisto grandinėse. K. Navickas akcentavo, kad įdiegus pažangias, energijos sąnaudas mažinančias technologijas ir atsinaujinančius energijos išteklius, perėjus prie žiedinės gamybos, sumažinus pakuočių apimtis ir jas keičiant į tvaresnes, Europos šalys gali atskiruose sektoriuose pasiekti nulines ŠESD emisijas 2050 metais.
VDU ŽŪA prof. dr. Vlada Vitunskienė akcentavo maisto švaistymo ir praradimų problemą bei jų įtaką ŠESD emisijų didinimui. Ji teigė, kad švaistant maisto produktus, ne tik patiriami ekonominiai praradimai, tačiau tuo pačiu švaistomi ištekliai (žaliavos, energija, cheminės medžiagos, pakuotės ir pan.), kurie sunaudojami ūkiuose, maisto gamybos ir prekybos sektoriuose.
Doc. dr. Kęstutis Venslauskas pristatė VDU ŽŪA tyrėjų atliktą studiją apie žuvininkystės produktų gamybos ir vartojimo grandinės ŠESD emisijų mažinimą naudojant energijos taupymo priemones ir atliekų perdirbimą. Šis tyrimas atliktas bendradarbiaujant su projekto partneriais iš Norvegijos (SINTEF) ir Prancūzijos (INRAE). Tyrimas parodė, kad reikia tobulinti žuvų produktų gamybos grandinę, perkeliant žuvų apdorojimą arčiau kilmės vietos, keičiant pakavimo, perdirbimo ir transportavimo strategijas, efektyviau panaudojant susidarančias atliekas.
Projekto tyrėjas dr. Mantas Rubežius pateikė Biodujų laboratorijoje atliktų tyrimų rezultatus. Jis akcentavo, kad įvairių maisto produktų gamyboje, pervežimuose, sandėliuose, prekyboje, namų ūkiuose ar kavinėse susidaro atliekų, netinkamų vartojimui. Tvarus atliekų tvarkymas yra didelė aplinkosauginė, ekonominė ir socialinė problema. Pranešėjas pristatė maisto atliekų anaerobinio perdirbimo į biodujas ar biometaną galimybes ir rezultatus. Jis pažymėjo, kad biodujų gamyba iš maisto atliekų yra tvari ir draugiška aplinkai.
Seminaro dalyviai aktyviai diskutavo, nes maisto grandinių tema yra aktuali daugeliui VDU Žemės ūkio akademijos mokslininkų ir socialinių parterių.
Daugiau informacijos apie projektą
Projekto koordinatorius Lietuvoje – Kęstutis Navickas.