Verslumo ugdymo praktikos rezultatas – dvi verslo idėjos – mobili sulčių spaudykla ir sveiki užkandžiai

Šie mokslo metai Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Bioekonomikos plėtros fakulteto bakalauro studijų programos Logistika ir prekyba ketvirtakursiams prasidėjo ne tik įprastomis paskaitomis. Studentai įsitraukė į Verslumo ugdymo praktiką – užsiėmimus, kurių metu sugeneruojamos verslo idėjos ir, pasitelkiant specialias kompiuterines ir informacines programas, vystomas verslas. Verslo kūrimo ir valdymo iššūkius studentams padeda įveikti dėstytojos-mentorės lekt. dr. J. Zaleckienė ir doc. dr. Jūratė Savickienė. Spalio 11 d. vyko simuliacinių verslo įmonių produktų pristatymas, kuriame dalyvavo verslo idėjas sukūrę studentai, Verslumo ugdymo praktikos dėstytojos, Bioekonomikos plėtros fakulteto dekanas doc. dr. Bernardas Vaznonis, VDU ŽŪA marketingo koordinatorė Deimena Montvydaitė ir kiti fakulteto dėstytojai.
Šiemet buvo sukurtos dvi simuliacinio verslo įmonės – „Verslauk1“ ir „Verslauk2“, kurių vadovais tapo studentai Mykolas Mažukna ir Smiltė Janulytė. Ketvirtakursiai, susibūrę įmonėje „Verslauk1“ nusprendė įkurti prekės ženklą „Gimme“ ir gaminti sveikus užkandžius – batonėlius. Įmonė išsikėlė sau tikslą padėti aktyviems žmonėms sėkmingai siekti savų tikslų siūlant maistą, palengvinantį skubančio, nuosekliam maisto gaminimui laiko skirti negalinčio vartotojo kasdienybę. Sukurti trys pagrindiniai produktai – įprastas ir veganiškas šokoladinis batonėlis, batonėlis su vaisiais bei itin aukštos kokybės granola. Įmonė orientuota į sveikatai palankių sveikų užkandžių gamybą, produktai ypatingai tinka užsiimantiems aktyvia fizine veikla, juos vartoti gali ir vaikai, ir senjorai. Prekės ženklas asocijuojasi su puikiu skoniu, kokybe. „Verslauk2“ komanda tapo mobilios sulčių spaudyklos kūrėjais. Studentai numatė verslo tikslą, kad sulčių spaudimas būtų prieinamas visiems, akcentuojant patogumą – tai, kad ši paslauga būtų teikiama kliento namuose, su galimybe spausti ne tik vienos rūšies sultis, bet ir sumaišyti keletą vaisių ar daržovių rūšių – bei sąžiningumą, kuomet būtų matoma, kad sultys spaudžiamos būtent iš kliento pateiktų vaisių, daržovių ar uogų. Paslauga būtų teikiama tiek ūkininkams, kurie neturi nuosavos spaudyklos, tiek pavieniams asmenims, norintiems išsispausti sulčių asmeniniam naudojimui.
Verslumo ugdymo praktika – tai unikali į studijų procesą integruota galimybė pažinti verslo kūrimo ir valdymo modelius, ugdyti kritinį mąstymą sprendžiant verslo iššūkius, lavinti komandinio darbo gebėjimus ir stiprinti geriausias asmenines savybes.