Verslumo ugdymo praktikos studentų veiklos rezultatai „Investuotojų dienoje“

Lapkričio 12 d. Bioekonomikos plėtros fakulteto Verslumo ugdymo praktikos studentai organizavo „Investuotojų dieną“. Virtualiame susitikime trys studentų įkurtos imitacinės įmonės – „Verslauk1“, „Verslauk2“ ir „Verslauk3“ – pristatė savo viso rudens semestro veiklos rezultatus – produktus potencialiems investuotojams. Jais buvo UAB “Kauno buhalterijos centro“ vadovas Žydrūnas Bielskis, UAB “Nando” Inovacijų vadovas dr. Ernestas Zaleckas, VDU ŽŪA Bioekonomikos plėtros fakulteto l.e.p. dekanė prof. dr. Astrida Miceikienė ir VDU ŽŪA “Verslumo laboratorijos“ vadovė Aistė Čapienė. Susitikimą moderavo Verslumo ugdymo praktikos koordinatorės lekt. dr. Erika Besusparienė ir lekt. dr. Jurgita Zaleckienė.
,,Inovacijų dienos“ principas – kiekvienas investuotojas turi po 10 000 eurų, kuriuos turi paskirstyti investicijoms į pasirinktos studentų imitacinės įmonės veiklos plėtrą. Studentų pagrindinis tikslas -pristatyti produktą ir pateikti svarių argumentų, kodėl investuotojai turėtų skirti savo lėšas būtent jų įmonei.
Visų trijų imitacinių įmonių vadovai pristatė gaminamus produktus, jų gaminimo technologinius principus, atskleidė vertingiausias produktų savybes. Taip pat pristatė finansinius aspektus, gamybos kaštus, pasirinktus tiekėjus, pagrindinius konkurentus, rinkodaros bei rizikos valdymo strategijas. Detalių pristatymų metu imitacinių įmonių vadovai ir jų komandų nariai stengėsi įtikinti investuotojus jų įmonių verslo perspektyvumu. Visų trijų imitacinių įmonių verslo idėjos buvo susijusios su sveikais ir gamtai nekenksmingais maisto produktais.
Įmonės „Verslauk1“ vadovas Tadas Grunda pristatė „Fish Fish“ – traškius lašišos traškučius, kurių gamybos procese nėra naudojami jokie aliejai, skoniui išgryninti naudojami tik auštos kokybės prieskoniai, o sudėtyje nėra jokių dirbtinių gardiklių ir konservantų, todėl šis užkandis puikiai tinka vaikams kaip žymiai sveikesnė alternatyva bulvių traškučiams. Įmonės ,,Verslauk 2” vadovas Vilius Žarskis investuotojams pristatė ,,Micro farming“ verslo modelį, kuomet restoranuose, švietimo įstaigose (darželiuose, mokyklose edukaciniais tikslais) ir individualiuose žmonių būstuose būtų įrengiama ir periodiškai prižiūrima ,,Micro farming“ įranga, kad kuo didesnė vartotojų dalis galėtų nesudėtingai užsiauginti šviežių prieskoninių žolelių ir daržovių. O užauginta perteklinė produkcija būtų paduodama sveiko maisto turgavietėse, skatinant sveiką mitybą ir produktus užaugintus be pridėtinių trąšų, pesticidų ir herbicidų. Trečiosios įmonės ,,Verslauk 3“ vadovas Aurimas Miceika pristatė ,,Tasty Bars“ – trijų skonių batonėlius be saldiklių, gaminamus iš natūraliai išaugintų uogų, avižų ir kitų ne genetiškai modifikuotų produktų. ,,Tasty Bars“ būtų parduodami įpakuoti į perdirbimui palankias – greitai suyrančias pakuotes. Visų trijų imitacinių įmonių socialinė idėja buvo teigiama linkme keisti žmonių įpročius vartoti organizmui palankius šviežius ir ekologiškus produktus, skatinant užtikrinti visavertę mitybą visose amžiaus kategorijų Lietuvos gyventojams.
Išklausę visų trijų imitacinių įmonių prisistatymus investuotojai paskirstė savo turimus 10 000 eurų, atsižvelgiant į idėją bei pateiktus įmonių vadovų argumentus, kodėl būtent jų siūlomas produktas turi didžiausią potencialą rinkoje. Didžiausią investicijų sumą (21 000 Eur) surinko ,,Verslauk 2“ įmonė – pristatę ,,Micro farming“ verslo idėją, antroje pozicijoje liko ,,Verslauk 1“ įmonė gaminanti ,,Fish Fish“ traškius lašišos traškučius (su 11 000 Eur kapitalu), o trečią poziciją (su 8 000 Eur kapitalu) gavo ,,Verslauk 3“ įmonė, kuri siūlė sveikų batonėlių ,,Tasty Bars“ verslo idėją.
Investuotojai padėkojo Verslumo ugdymo praktikos studentams už įdomias ir išsamiai pristatytas verslo idėjas, palinkėjo sėkmės tolimesnėje veikloje puoselėjant verslumą, kūrybiškumą ir nepamiršti įgytų verslo valdymo įgūdžių. Džiaugiamės, kad Bioekonomikos plėtros studentai atsižvelgia į tvaraus maisto ir išteklių vartojimo principus ir sėkmingai užbaigė ,,Investuotojų dieną“.