Verslumo ugdymo praktikoje įkurtos keturios imitacinės studentų įmonės

Šie mokslo metai Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Bioekonomikos plėtros fakulteto bakalauro Logistikos ir prekybos, Kultūros ir turizmo vadybos, Kaimo plėtros administravimo bei Taikomosios ekonomikos ir verslo analizės studijų programų ketvirtakursiams prasidėjo kiek kitaip nei įprastomis paskaitomis. Nuo pat rugpjūčio 26 d. studentai įsitraukė į Verslumo ugdymo praktiką – keturias savaites trunkančius užsiėmimus, kurių metu sugeneruojamos verslo idėjos ir, pasitelkiant specialias kompiuterines ir informacines programas, vystomas verslas.

Šiemet įkurtos net keturios studentų imitacinės įmonės: UAB „Verslauk1“, UAB „Verslauk2“, UAB „Verslauk3“ ir UAB „Verslauk4“. Kiekvienoje įmonėje veikia keturi skyriai: personalo, finansų, pardavimų ir rinkodaros. Verslo kūrimo ir valdymo iššūkius studentams padeda įveikti dėstytojos-mentorės lekt. dr. J. Zaleckienė ir lekt. E. Besusparienė.

Su verslo kasdienybe susipažįstantys studentai dar praktikos pradžioje išsikėlė sau rimtus tikslus. Užsibrėžta sukurti originalias, inovatyvias, draugiškų aplinkai produktų verslo idėjas ir  siekti aukštų pardavimo rodiklių, puikių finansinių rezultatų. Šiandien, įpusėjus Verslumo ugdymo praktikai, studentai, jau išgryninę idėjas, kuria ir įgyvendina strategijas, kaip veikti pelningai ir pasiekti maksimalių rezultatų. Kasdieniniame darbe sprendžiami verslo planavimo, organizavimo, valdymo uždaviniai, siekiama tikslų ne tik virtualioje, bet ir realioje aplinkoje. Įmonės kuria realius produktų prototipus, juos testuoja, ieško geriausios koncepcijos. Įmonė „Verslauk1“ gamina „Taramaišius“ – nepraleidžiančius drėgmės ir sulaikančius blogus kvapus maišelius tarai, pagamintus iš aplinkai nekenksmingų medžiagų. UAB „Verslauk2“ produktas – ekologiškas augalinės kilmės grikių gėrimas, gaminamas iš neapdorotų, nekepintų grikių.  UAB „Verslauk3“ užsiima šildančių masažinių atpalaiduojančių diržų iš natūralių medžiagų gamyba. Įmonės „Verslauk4“ produktas – rinkoje dar nematytas ekologiškas cukinijų sūris.

Paklausus studentų su kokiais iššūkiais jau teko susidurti per praėjusias praktikos savaites,  buvo galima išgirsti vieningą atsakymą, jog iš pradžių viskas gali atrodyti neaišku ir sudėtinga, tačiau kiekviena diena atneša vertingos patirties ir moko rasti išeitį iš įvairiausių situacijų. Praktikantai teigė, jog svarbiausia neprarasti motyvacijos ir atkakliai siekti užsibrėžtų tikslų. To ir linkime visoms keturioms „Verslauk“ įmonėms – motyvacijos, atkaklumo, sklandaus komandinio darbo, asmeninio tobulėjimo ir puikių rezultatų versle.